[Hola, com ets?] Fotografies i idees

Fent revisió d’aquest primer trimestre he passejat per l’activitat Hola, com ets?”. Una proposta amb la que vam iniciar el curs preguntant-nos quina és la nostra relació amb les matemàtiquescom ens sentim quan fem matemàtiquescom ens descrivim com a matemàtics/ques.

L’activitat va fa funcionar força bé. Arrel del post en que explicava l’activitat altres companyes es van animar a adaptar-la a les seves aules, com la Clara Jiménez, l’Andrea Richter, la Mariona Casals o una companya del meu propi centre. Aprofito aquest dies de descans per publicar algunes fotografies del resultat final, així com unes petites reflexions que van quedar al tinter.

Motles gràcies per fer-me arribar les fotografies!

La Mariona Casals amb els seus alumnes de 2n d’ESO. Els tres adjectius més triats: ordenada, influenciable i segura.

Imatge de la Mariona Casals, alumnes de 2n d'ESO.

La Mercé, companya a l’Institut Escola Les Vinyes, amb un grup que se sent ordenat, optimista i pacient.

Imatges de la meva companya, a 2n d'ESO.

Un dels meus grups de 1r d’ESO. Destaquen persones que se senten reflexives i pacients. El temps dirà! 😉

Diagrama de barres d'un dels meus grups de 1r d'ESO.

Alumnes de l’Andrea Richter, al grau d’educació primària de la UB. Destaca persistent i ordenada, i aclapara la inseguretat, valuosa informació per conèixer els alumnes i començar el curs.

Diagrama d'alumnes del grau d'educació primària.

Algunes reflexions després de l’activitat:

  • És una molt bona oportunitat per decorar l’aula amb els diagrames de barres (desaprofitada en aquesta ocasió!).
  • Tractant-se del primer dia i d’una activitat no típicament matemàtica (pel que estan acostumats) és clau remarcar que els adjectius han de descriure com se senten quan fan matemàtiques, i no com són en general.
  • En contra del que creia el nombre d’adjectius a triar no és important. Que hagin de triar només dos d’una llista prefixada semblava inicialment un pèl restrictiu, tot i així la descripció en veu alta permet adaptar i matissar el seu significat.
  • En dissenyar l’activitat vaig tenir molts dubtes sobre si els adjectius havien de ser negatius i positius, o només positius. No crec que hi hagi una resposta correcta, però després de fer-la (i del feedback de la Mariona Casals) crec que la llista proposada és bona, que és majoritàriament positiva.
  • La durada de l’activitat, tal com està plantejada, no és inferior a una sessió. Cal deixar temps perquè tots els alumnes es puguin presentar. Si es vol decorar l’aula convindria dedicar una sessió més.
  • A final de trimestre o curs l’activitat és pot repetir i es poden analitzar i discutir les semblances i diferències (agreixo aquesta idea a @massich).
  • Arrel de l’experiència d’altres companys, l’activitat pot funcionar a diferents nivells educatius. Probablement, a qualsevol nivell.
  • No és necessari que sigui una activitat d’inici de curs. Qualsevol moment és bo per saber com se senten els nostres alumnes quan fan matemàtiques!
  • L’activitat pot servir alhora per introduir conceptes d’estadística i de representació d’informació. En paraules de la Clara Jiménez, “…para introducir la idea de moda, descubrir a partir de ahí el conocimiento de las medidas de centralización y de dispersión que tienen y comenzar con el tema. Ver diferentes maneras de representar la información….”.

1/2/2014. La gènesi de l’activitat.

11/2/20114. El company @jfontgon m’envia aquesta fotografia. M’agrada creure que l’ha ajudat a encetar l’assignatura amb un clima que convidi a fer preguntes i a buscar respostes. D’entrada, diuen que se senten influenciables, creatius, pacients, optimistes i ordenats. Un bon inici!

Alumnes de 1r d'ESO d'en Jordi Font.

 17/09/2014. En Xavier Sallas (2 primeres) i el Jordi Font (tercera) i els seus alumnes:5 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *