Dissenyar, prototipar i construir un envàs

Fa setmanes amb els nois i noies de 2n d’ESO vam fer un treball globalitzat que partia de la pregunta: existeix l’envàs perfecte?

L’objectiu de fons era que cada grup de treball inventi o triï un producte, i pensi un envàs amb una mirada global (funció, estètica i producció). A l’inici vam discutir de què depenia la “perfecció” dels envasos, i durant una setmana cada grup va crear un eslògan, va dissenyar l’etiqueta i l’envàs, va fer un anunci publicitari en anglès i finalment va prototipar i construir un envàs. En paral·lel, també van rebre un taller extern sobre la pressió de grup i la publicitat, i van veure un documental sobre la contaminació produïda pels plàstics.

En aquest vídeo es mostra la comprovació de que els envasos construïts pels diferents grups s’ajusten al requeriment de tenir una capacitat de 750 ml. Els espais en blanc són grups que no van acabar el seu envàs a temps per la gravació.

Aquí la presentació que vam fer servir el Pere Royo i jo per guiar i acompanyar els nois i noies en el disseny, prototipatge i construcció de l’envàs. És incompleta però pot servir per fer-se idea del procés.

Aquí imatges del procés de treball.

Globalitzar no és un caprici, és una necessitat. Genera una relació més real amb el coneixement, i amb l’aprenentatge. El coneixement aïllat dels problemes que resol perd part del seu sentit.

28 comentaris

 1. Hola! Sóc profe de mates i voldria posar a la pràctica l’activitat de l’envàs perfecte. He llegit que vau passar un documental sobre a contaminació produïda pels plàstics. Quin documental és? Merci!!!

   1. Mil gràcies Sergi!
    He fet una petita adaptació de la teva proposta. Abans de plantejar la tasca que han de dur a terme els alumnes, simularé una “crida” a la ciutadania per part de científics i tecnòlegs especialitzats en el disseny d’envasos, en què se’ls demana que aportin les seves idees per tal de dissenyar nous envasos que responguin a les necessitats actuals (els consumidors saben millor que ningú què és el que necessiten!). He trobat un article (una mica antic) que m’ajudarà a fer aquesta introducció.
    http://www.dicat.csic.es/rdcsic/index.php/ca/agroalimentacion-2/119-projectes/156-buscant-l-envas-perfecte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *