[activitat] Microrelats funcionals

Captar l’atenció, despertar l’interès:

Tria una gràfica i dues variables d’aquesta llista: amor, temperatura, felicitattemps, alçada, velocitatdistància, punts i diners.

Escriu un microrelat que sigui coherent amb la tria que has fet.

L’activitat se’ns va acudir de manera quasi-involuntària amb l’Andrea Richter a partir d’idees d’aquí i d’allà. No l’he posada en pràctica, si algú vol fer-la servir el feedback seria motiu d’alegria. O si a algú se li acudeix algun microrelat…

Perquè m’agrada aquesta activitat?

 • Parteix d’un impuls simple, el foc s’encén ràpid i no cal res més que paper i boli per entrar dins de l’activitat.
 • No hi ha una resposta única, no hi ha respostes correctes-incorrectes, hi ha microrelats més elaborats, encertats, creatius… ningú queda exclòs en aquesta proposta.
 • Personalitza, tants caps, tants microrelats personals i diferents, permet diferents graus d’aprofundiment o d’exhaustivitat.
 • Permet pensar creativament, l’activitat no marca una línia estreta que esperem que ressegueixin sinó que obre un camp per explorar.

Possibles dinàmiques d’aula:

 • Crear el microrelat a partir de les pautes donades. També es pot deixar lliure l’elecció de variables o fer servir altres gràfiques.
 • Llegir el microrelat, indicar gràfica i variables implicades. Justificar la coherència de la tria. El microrelat s’ajusta a la gràfica? Hi ha alguna altra gràfica que s’hi adapti?
 • [destacat] Llegir el microrelat a l’aula sense dir quina gràfica hi està implicada. La resta del grup ha d’identificar gràfica i variables justificant la resposta.
 • Fer un concurs de microrelats i difondre el resultat pel centre (aula, passadís, Sant Jordi…) i per la xarxa (web del centre, Twitter…).

Imatge extreta del magnífic llibre El lenguaje de funciones y gráficas. Shell Center for Mathematical Education.

9 comentaris

 1. Fantàstica activitat Sergi, felicitats. Els hi posaré als alumnes de segon a la UD de funcions com una activitat de classe. Estic segur que serà molt xula. La fitxa es basarà plenament en la teva proposta. Inclouré un exemple “del profe” per a que es facin una idea. En principi els hi posaré la fitxa i al final l’exemple (a veure que et sembla):
  “Exemple del Profe: Trio la gràfica j i les variables amor i temps
  Tot va començar quasi a principi de curs, encara no havíem acabat el primer trimestre. Em vaig enamorar com un boig, no dormia, no menjava i caminava com levitant, desafiant les lleis de la física. Passades les festes de Nadal vam passar la nit més intensa i més meravellosa de la meva existència. No podia ser més fantàstic, però, la primavera va començar i, primer, no em responia tant ràpid els missatges i les seves respostes eren curtes, lacòniques. Després, van començar les excuses per no veure’ns, que si els exàmens, que si una amiga la necessitava… Les últimes setmanes de curs va arribar l’estocada final disfressada de whatsapp. “Me’n vaig 3 mesos a l’estranger i el curs que ve faré Batxillerat internacional a 40 km. de casa, el temps, si és generós i així ho vol, ens tornarà a ajuntar.”

  Felicitats de nou

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *