Vers la version 5.0: géometrie dans l’espace Mathieu Blossier

Relat de la xerrada Vers la version 5.0: géometrie dans l’espace Mathieu Blossier, al Seminari Internacional, III Jornada de l’Associació Catalana de GeoGebra que va tenir lloc els dies 18 i 19 de febrer de 2011 (es publicarà al número 2 de la Revista Cònica).
En Mathieu Blossier és professor de matemàtiques i responsable del grup que des de 2007 treballa en l’extensió 3D del software de geometria dinàmica GeoGebra. L’equip que lidera forma part de l’Institut de Recherche sur l’Enseignement des Mathématiques (IREM) a Rouen, França, i està compost per altres professors de matemàtiques i investigadors en ciències de la computació.

L’interès personal el va dur a experimentar amb el GeoGebra per treballar a l’espai, ràpidament la complexitat de creació i ús d’escenes va motivar i justificar el disseny d’una nova finestra integrada dins el propi software que facilités la manipulació d’objectes tridimensionals.

Quatre anys després d’iniciar d’aquesta aventura està disponible el GeoGebra 5 Beta Release que incorpora un motor 3D. Aprofitant el seminari internacional de la III Jornada de l’Associació Catalana de GeoGebra en Mathieu Blossier aprofita per resseguir el camí recorregut i mostrar els primers resultats.

S’ocupa breument de la representació d’objectes a l’espai mitjançant expressions analítiques (per exemple, còniques) o a través de l’alçat d’una planta poligonal (figura), i dóna especial èmfasi en la combinació dinàmica de diferents finestres del software: la finestra algebraica, les visualitzacions del pla i de l’espai, i el full de càlcul. Aquest relació dinàmica, un dels punts forts del clàssic GeoGebra 2D, ho segueix sent en la versió 3D. En dóna fe jugant amb problemes de minimització de distàncies a l’espai (sobre la superfície d’un paral·lelepípede o d’una esfera).

El GeoGebra 5.0 Beta Release és una versió encara fràgil però que ja permet gaudir de les característiques principals i intuir les capacitats d’aquesta nova versió que suposa un esperat pas endavant.

Nota: el GeoGebra 5.0 Beta Release es pot trobar a geogebra.org/forum, amb escenes d’exemple i les primeres proves de treball a l’espai a partir del GeoGebra clàssic.

Aquí les presentacions i comunicacions de tot el seminari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *