Arxius per categoria: laboratori

Exposició oberta dels treballs del projecte "científico-artístico-educatiu" (perdó) Sistemes oberts

Filed under cursos, formació, laboratori. 1 comentari

El 23 de maig tindrà lloc a Fabra i Coats la trobada amb la que conclou el projecte Sistemes oberts. Durant tot el dia, entre les 10 i les 19h, estaran exposats part del resultat dels diferents grups de treball participants i es duran terme algunes performances, aquest és el cartell d'anunciEstà tothom convidat! 

Professors, alumnes, artistes i científics hem compartit idees i mirades durant tot un curs per crear projectes que viuen a l'espai híbrid que uneix-separa la creació artística i l'experimentació científica, i afegiria la pràctica educativa. He tingut el gust de formar equip amb la Montserrat Planella, la Lídia Delgado i la Mariona Bassedas, i hem comptat amb el guiatge i el suport de la Pati Homs.

El nostre grup el vam batejar com a Desmesura. El tema de recerca que vam abordar parteix de dues idees. Per un costat la idea de magnitud, tenint present que amb freqüència parlem i sentim parlar de quantitats que no acabem de comprendre, per grans (milions d'€) o per petites (nano-partícules), no som capaços de visualitzar-les, de comparar-les amb quelcom conegut, convertint-se així en xifres estèrils, sense sentit, fent-nos indefensos davant d'aquesta informació. I per altra banda, la idea del consum d'aigua, i més concretament el consum d'aigua virtual, terme que defineix la quantitat d'aigua necessària per produir qualsevol producte.

La nostra recerca ha girat entorn a com podem ser capaços de visualitzar i prendre consciència i, al cap i al a fi de comprendre, el què representa una certa quantitat d'aigua o, encara més difícil, el que representa la quantitat d'aigua que, al llarg d'un procés sovint invisible, ha estat necessària per a produir productes quotidians. La nostra recerca no ha estat encaminada únicament a buscar i relacionar informació, sinó també a experimentar i buscar recursos que facin comunicable aquestes dues idees clau.

Aquesta recerca s'ha traduït en activitats als centres educatius on treballen les meves companyes (jo no tinc centre :( actualment), i que han donat peu a noves recerques i experimentacions per part de l'alumnat. Una mostra del fruit de tot plegat serà el que s'exposarà el 23 de maig a Fabra i Coats conjuntament amb la resta de companys de Sistemes Oberts.

           

Vols compartir aquest article?
Twitter Facebook Plusone Tumblr Email

Piràmide quadrangular

Filed under laboratori. 8 comentaris

Punt de vista privilegiat:
Altres punts de vista:

Vols compartir aquest article?
Twitter Facebook Plusone Tumblr Email

Addenda a "Aprendre matemàtiques construint màquines de Rube Goldberg"

Filed under aula, laboratori. 1 comentari

Aquestes línies complementen (o anul·len!) l'article amb títol Qui no vol aprendre matemàtiques després de construir la seva pròpia màquina de Rube Goldberg?

Descobreixo que no anava errat i que no he descobert la sopa d'all. Les màquines de Rube Goldberg tenen un potencial educatiu enorme, i prou que ho saben els nord-americans des del 1987, any en que van celebrar la primera edició del Rube Goldberg machine contest.

Es tracta d'un concurs obert i d'àmbit nacional en que alumnes de totes les edats, individualment o per equips, poden presentar la seva pròpia màquina de Rube Goldberg. Aquestes han de complir certes especificacions i han de resoldre una tasca concreta que varia cada any i que, respectant la filosofia del propi Rube Goldberg, és meravellosament absurda. En l'edició d'enguany l'objectiu és regar una planta.

Una de les construccions premiades l'any 2010:

Al Japó la mateixa idea dóna lloc a un programa de televisió educatiu (sic) anomenat Pitagora Suitchi que promou "maneres de pensar" en nens i nenes.

Altres màquines de Rube Goldberg:


Gràcies Boris.

Vols compartir aquest article?
Twitter Facebook Plusone Tumblr Email

Aprendre matemàtiques construint màquines de Rube Goldberg

Filed under aula, laboratori. Escriu un comentari!
Fatal error: Call to undefined function wp_kses_attr_parse() in /web/htdocs/www.sergidelmoral.net/home/old/wp-includes/shortcodes.php on line 327