Què són les activitats matemàtiques en 3 actes?

The job of the dramatist is to make the audience wonder what happens next. Not to explain to them what just happened, or to suggest to them what happens next.

David Mamet

Sovint els contes, les pel·lícules o les novel·les es divideixen en tres actes de tal manera que aquesta estructura ajuda a captivar l’interès de l’audiència.

El primer acte sol presentar un conflicte impactant, visceral, capaç d’emocionar. En el segon els protagonistes superen obstacles, busquen recursos i desenvolupen noves eines i habilitats. Al tercer i últim es resol el conflicte principal recompensant les expectatives generades als actes anteriors.

Existeix fer un paral·lelisme evident entre aquesta seqüència i processos que seria desitjable que ocorrin en la resolució de problemes matemàtics?

Dan, què són les activitats matemàtiques en tres actes (2 minuts)?

 

Quina podria ser la correspondència entre l’estructura del storytelling i les Activitats Matemàtiques en 3 Actes?

 

Primer acte

Introdueix el conflicte de la teva història/tasca de manera clara, visual i visceral, emprant tan poques paraules com sigui possible.

A la pel·lícula Tiburón el primer acte tindria la següent pinta:

110511_1hi

És clara visualment. La càmera està enfocada. És senzill comprendre la situació a primera vista. No hi ha paraules. I és visceral. Et colpeja directament a l’os de la por.

En matemàtiques, el primer acte pot tenir la pinta següent:

110511_2hi

És clara visualment. La càmera està enfocada i fixada a un trípode. No calen paraules. Possiblement ningú pagaria per resoldre aquest problema matemàtic, però la imatge provoca una reacció visceral. Et colpeja directament a l’os de la curiositat.

Ningú pot quedar fora en el primer acte, tots els alumnes s’han de sentir acollits. No s’ha d’exigir gaire i és recomanable ser poc rigorós –tant pel que fa al llenguatge com a les idees matemàtiques. En el primer acte s’ha de demanar poc i oferir molt.

Segon acte

El protagonista/estudiant supera obstacles, busca recursos i desenvolupa noves eines.

Abans de resoldre el seu conflicte més important, Luke Skywalker resol molts altres de petits: troba un pilot, troba una nau, troba la princesa… Construeix un equip. Desenvolupa noves habilitats.

110511_3hi

El mateix succeeix amb el segon acte d’aquestes tasques matemàtiques. Quins recursos necessitaran els i les alumnes abans de que puguin resoldre el seu conflicte? L’altura de la cistella? La distància de la línia de triple? El diàmetre d’una pilota de bàsquet?

110511_4hi

De quines eines (ja) disposen els i les alumnes? Quines altres poden ajudar a desenvolupar la tasca? Necessitaran les funcions quadràtiques, per exemple. Ajudem-los en això!

Tercer acte

Resol el conflicte i prepara una seqüela/ampliació.

El tercer acte recompensa el treball dur del segon acte i la motivació del primer. Aquí el tercer acte de Star Wars.

110511_7hi

Aquesta és la resolució del conflicte final de Star Wars. Imaginem, en canvi, que Luke dispara el seu últim tret i enlloc de mirar com l’Estrella de la Mort explota, tallem a una escena a l’interior de la cabina de control. No es produeix cap explosió. Només un dels comandants dient que “la missió ha finalitzat”.

Així és com es senten els estudiants quan troben la solució al seu repte al final del llibre de text.

110511_5hi

Si hem aconseguit motivar els nostres estudiants en el primer acte, la recompensa del tercer acte ha de correspondre les seves expectatives. Una cosa com aquesta:

110511_6hi

Ara, recordeu a Vader desapareixent en la distància, ràpida i sorollosament, preparant el camí de L’imperi contraataca. Nosaltres necessitem ser en Vader. Cal assegurar que tenim ampliacions al problema (seqüeles) preparades per quan els alumnes acabin.

Articles relacionats

Confusion = Conflict (and I mean this in a good way!) de Breedeen Murray
Three-Act Modeling v. Textbook Modeling v. Common Core Modeling de Dan Meyer

Nota: Aquest text és una traducció-adaptació lliure i personal d’aquest altre.